Lifestyle

PHILIPS HUE Disse smarte lysene funker knallbra!

Det er tøft å styre lyset med en app, men først når man også har fysiske lysbrytere som spiller på lag med appen blir det riktig bra. Det har Philips skjønt.

Philips sitt Hue-konsept startet i 2012 med en LED-pære som kunne styres fra en app. Selv om Hue-familien har blitt større og nå omfatter flere ulike typer lyskilder, er utvalget fremdeles relativt beskjedent.

Philips har likevel et solid forsprang på konkurrenter som Osram Lightify fordi programvaren er langt mer moden, og ikke minst fordi den nye fysiske lysbryteren Hue Tap gjør systemet mer brukervennlig.

Konseptet består av LED-pærer som kommuniserer trådløst via ZigBee-standarden med en såkalt Bridge. Denne Bridge kobles til husets bredbåndsruter, og dermed har man et lysstyringssystem som er tilgjengelig både via hjemmets trådløse nett og fra internett.

Hue-pærene, som passer i helt vanlige lampesokler, kan til og med gjengi 16 millioner farger og kan dimmes ned til 5 % uten bruk av ekstern dimmer. Alt styres i appen.

Siden Hue og Hue Bridge ble lansert, har det kommet til flere pærer, blant annet for GU10-sokler (spot), LED-remser og en slags lyskaster som lager stemningslys på veggen.

Og alt styres altså fra en app, hvilket betyr at du må dra opp mobilen eller nettbrettet hver gang du skal endre lyset. Det er utrolig upraktisk. Philips har manglet en fysisk bryter for å skru av og på, dimme, endre farger osv. Helt til nå.

Raskt å installere

Pærene skrus i lampesokkelen (E27-sokkel, den «tykke» typen), og så må man skru på lyset. Er lampene tilkoblet en fysisk bryter må denne altså stå på hele tiden. Lyset settes da som standard på fullt, hvitt lys.

Deretter kobles Bridge til ruteren i huset (med nettverkskabel). Så må man sørge for å koble mobil eller nettbrett på det samme nettverket og installere appen Philips Hue, som er gratis til både Android og iOS. Når man da trykker på den eneste knappen som Bridge har, vil appen finne igjen Bridge. Da er systemet med de tre pærene i startpakken klart for å styres av appen – hjemme via det trådløse nettverket eller borte over internett.

Tap, altså lysbryteren, må man legge til manuelt i appen. Man holder da en knapp på Tap inne, og appen finner bryteren. Hele denne installeringsprosessen, med tre pærer, Bridge og Tap, tok mindre enn fem minutter.

Gimmick eller nyttig?

Å leke med farger på lyset går man fort lei av, men det at Hue kan gjengi så mange farger har en hyggelig bieffekt på dimmemulighetene.

Når vi dimmer glødepærer eller halogenpærer, endres fargetemperaturen. Lyset blir gult. Vanlige dimmbare LED-pærer beholder derimot fargetemperaturen sin også når de dimmes. Ofte har LED-pærer en fargetemperatur på 2700 Kelvin, hvilket er fint når lyset har full styrke. Men jo lenger ned man dimmer, dess kaldere oppfattes den samme fargetemperaturen.

Når man dimmer ned Hue-pærene, kan man samtidig endre fargen på lyset til å bli gulere. Dermed kan vi få det samme gule, dimmede stemningslyset som vi er vant med fra tradisjonelle glødepærer.

Akkurat denne egenskapen vil du sette pris på dersom du irriterer deg over kaldt LED-lys.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *